Valódi trendre utalnak a legfrissebb magyarországi közvélemény-kutatások

A november 21-én megjelent Závecz ZRI adatokkal immár öt viszonylag rendszeres publikációkkal jelentkező közvélemény-kutató intézet adott ki az október 13-i önkormányzati választások óta készült pártpreferencia-vizsgálatról adatokat. A Vox Populi természetesen ennek megfelelően frissítette idősorait, amelyeket a fenti menün át is elérhető ábrákon és táblázatban magyarul, itt alább pedig angolul lát.

A négy legfrissebb kutatás egybehangzóan a Momentum támogatók arányának a növekedését mutatta, ha minden adatot ugyanazon intézet korábbi vizsgálatával hasonlítunk össze. Az intézetek átlagát tekintve a Momentum továbbra is picit elmarad a DK-tól, de a friss ZRI adatokat figyelembevéve már megelőzi a Jobbikot és az MSZP-Párbeszédet. A többi pártoknál nincs jelentős változás, és jobbára a korábbi trendek folytatódnak. Kivétel talán a Fidesz: bár az önkormányzati választások óta megjelent vizsgálatokban inkább lefelé, mint felfelé változott a párt népszerűsége, az ábráinkon látható trendvonal – főleg egy kiemelkedően magas szeptemberi szám miatt, amit még a Medián eggyel megelőző publikációjában láttunk – továbbra is felfelé araszol. Részletes ábráinkat és a korábbi folyamatok összefoglalására ld. https://kozvelemeny.wordpress.com/2019/10/29/kozvelemeny-kutatasi-osszefoglalo-2019-oktober-29/

Legközelebb valószínűleg Publicus adatok várhatók, talán egy hét múlva, hacsak a Századvég vagy valamely más, 2018 áprilisa óta csak rendszertelenül jelentkező közvélemény-kutató nem áll elő friss adatokkal még a Publicus előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.