És mégis mozog valami – erősítik meg a Nézőpont Intézet januári adatai

Hosszabb hallgatás után új közvélemény-kutatási eredménnyekkel jelentkezett a Nézőpont Intézet. Érdekességek:

  1. A Fidesz náluk is egy picit lejjebb ment a saját korábbi (novemberi, októberi és augusztusi) vizsgálataikhoz képest, ami jól illeszkedik a más intézeteknél már látott trendhez.
  2. Náluk most is a Momentum a legnagyobb ellenzéki párt, novemberhez képest még kicsit nőtt is az előnye a DK-val szemben.
  3. Az MKKP, LMP és a Mi Hazánk is ici-picit felfelé araszolt náluk novemberhez képest. Ezek nem statisztikailag szignifikáns változások (az MSZP-P-nél mért visszaesés viszont majdnem az), de érdekes, hogy mind a három kisebb pártnál növekményt regisztrálnak, mert a korábbi közleményeikkel ellentétben most nem személyes, hanem telefonos kérdezésre alapozott vizsgálat adatait publikálták. Telefonon ugyanis nem igazán lehet felolvasni egy hosszú listáját annak, hogy milyen pártok közül lehet választani (illetve lehet, csak fárasztja a válaszolót és úgyse tud annyi névre emlékezni). Ez pedig elvben csökkenti annak valószínűségét, hogy a hírekben ritkábban szereplő kisebb pártokra „szavazzanak” a megkérdezettek. De lehet persze, hogy ezeknek a nevét olvasták fel utoljára, és pont emiatt említették többen ezeket a pártokat, mint korábban a személyes kérdezések során.
  4. A közvélemény-kutatói folklór szerint egyébként a telefonos vizsgálatokban erősebbnek mutatkozik a Fidesz, mint a személyes interjúkban (számszerű bizonyítékot én még erre nem láttam, de a szóbeszéd ezt mondja). Ha ez igaz, akkor a mostani közlemény és a novemberi Nézőpont adatok összehasonlításával kicsit alulbecsülhetjük azt, hogy mennyivel esett vissza a Fidesz időközben, és mennyivel erősödtek a kisebb pártok.
  5. A Nézőpont Intézet valamiért most nem a nagymintás személyes kérdezéseik eredményét publikálta, mint ahogy az elmúlt egy-két évben, hanem az egyik kisebb mintán végzett telefonos villám-vizsgálatuk adatait. Hogy miért tettek így, azt sajnos nem magyarázzák el. Elvben az is lehet, hogy a Magyar Nemzet (eddig ugyanis az újságot jelölték meg vizsgálataik megrendelőjeként) immár nem tart igényt a szolgálataikra, vagy nem tudja kigazdálkodni egy havi ötezer fős személyes kérdezéses vizsgálat tetemes költségét. De az is lehet, hogy most is volt ilyen vizsgálat (meg esetleg decemberben és szeptemberben is), csak valamilyen okból nem publikálják annak az eredményeit (és a megbízó ennek ellenére rászánt darabjára 10+ millió forintot). Kár ezért, mert eddig pont azt becsülhették az olvasók a Nézőpontban, hogy minden hónapban ugyanazzal a módszertannal készült nagymintás vizsgálat adatait mutatják be. Ráadásul a módszertan és a publikációs gyakorlat radikális és megmagyarázatlan változása ritkán növeli egy intézet hitelességét.
  6. A most megjelent adatokat valójában még két-három héttel ezelőtt gyűjtötték. Nem magyarázzák meg, hogy miért csak most jelent meg róluk közlemény, de mindenesetre ez még az egy héttel ezelőtt megjelent Závecz ZRI vizsgálat előtti közvéleményre vonatkozó, tehát 2020. január közepi adatsor.

Az új adatok alapján természetesen frissültek a Vox Populi blog közvélemény-kutatásokat összefoglaló adatbázisa és ábrái.

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.