3 millióan a hóban, 10-20 százalék fog szavazni – nyíltan, órákig. Előválasztások Iowai módra

Iowa állam jelölőgyűlései legendás kuriózumok, és nem csak azért, mert ezek nyitják meg az amerikai előválasztások hosszadalmas, államról államra haladó folyamatát. A területében Magyarország kétharmadának, lakosságban harmadának megfelelő állam azért tarthatta meg – legalábbis eddig, az egyre hangosabb ellenvetések ellenére – privilegizált helyzetét a választási naptárban, mert előválasztások helyett jelölőgyűléseket tart. Az ezekben való helytállást pedig nagyszerű jelölt-szűrőnek és gyakorlóterepnek tartják a pártok. Iowának cserébe gazdaságélénkítést és politikai befolyást ad a hómezők politikai beszántása. Az első dominónak ugyanis kiemelkedő hatása van arra, hogy a többi merre dől majd az előválasztások során. Sok kevésbé ismert jelöltből lett későbbi elnökjelöltet (p. Barack Obamát is) az itteni siker repítette élre a pártján belüli versenyben.

A hideg tél közepén, hétfő este, az érdeklődő polgárok, szám szerint úgy pár százezren, egybegyűlnek többezer tanteremben, templomban, magánlakásban és ki tudja miben. Pártonként kb. 1680 ilyen gyűlés lesz most Iowában, meg még 80 az államon kívül: idén a grúz fővárosban is rendez valaki egyet a pár ott tanyázó iowai polgár kedvéért. Aztán egy több órás, mindenféle meggyőzési eszközt megengedő (de a szavazatvásárlás és kizsarolás hazánkban népszerű lehetőségeivel ennek ellenére nem élő) folyamattal eldöntik, hogy miként szavazzanak Iowa delegátusai a Republikánus illetve Demokrata elnökjelölt-választó konvenciókon.

Jelölőgyűlés Iowában. Kép: The Gazette

A szabályok pártonként eltérőek, és persze állandó innováció és harc tárgyát képezik. Jogszabály garantálja az általános választójogot a jelöltállításban, és hogy mindenkinek el kell döntenie, a két párt közül melyik előválasztásán vesz részt (persze ki is lehet maradni ebből az örömből, vagy csak akkor elmenni, amikor majd az Iowai hivatalokért induló jelöltekről döntenek). Ezen túl azonban nagyjából szabad kezet kapnak a pártok. Azt tavaly ősszel például egy telefon-konferenciával döntötte el az erre hivatott bizottság az egyik pártban, hogy nem lehet majd telekonferenciával helyettesíteni az egybegyűlést: azóta is nyűglődnek, eddig mérsékelt sikerrel, hogy akkor legalább a gyűlések helyszínét akadálymentesítsék hétfő estére a fogyatékkal élők érdekében. De az igazán egzotikus, és a fenti karikatúrát is ihlető részlet az, hogy a Demokratáknál a teremben fizikailag el kell különülnie az egyes jelöltek támogatóinak a szavazatszámláláshoz, majd pedig az első szavazás után a 15%-nál kisebb támogatottságú jelöltek szavazói, meg azok, akik addig nem döntöttek, átballaghatnak egy másik csoportba egy hosszabb meggyőzési fázis eredménye nyomán. A kampány végső fázisában tehát ezernél több helyen kell jelen lennie a versengést komolyan vevő jelöltek aktivistáinak, és derekasan érvelniük is kell a siker érdekében.

Ennek megfelelően a kampány már egy éve megkezdődött, és a helyi sajtó tele nagyon preciz tájékoztatással a jelöltek megszámlálthatatlan kampánygyűléséről. A fontosabb Demokrata jelöltek mindegyike nagyjából harminc irodát nyitott az államban (tehát úgy 100 ezer lakosonként és jelöltenként egyet), ezek mindegyikében kb. öt fizetett aktivista tanyázik már hónapok óta, többnyire huszonévesek. Ha jól számolom, a 3 millió lakosra csak Demokrata párti aktivista-alkalmazottból vagy ezer ember jut a kampányidőszakra, akiket biztos imád a helyi turistaipar (a párkereső oldalakon viszont titkolni szokták, hogy csak februárig maradnak).

Az alábbi fénykép mutatja, hogy miként fest egy iroda napközben. Napközben is lehet telefonálgatni, de a munka java késő délután, kora este jön: minden nap két órán át kopogtatnak az aktivisták házról házra járva, hónapokon át, hogy támogatókat szerezzenek, és megnyerjenek olyan önkénteseket, akiket külön ki is képeznek aztán arra, hogy a nagy napon hathatósan képviseljék jelöltjük ügyét a majd’ 1700 jelölőgyűlés egyikén. Mert, ahogy azt valódi választásokon végzett kísérletek is igazolták, a tömegesen folytatott személyes beszélgetések – és a jól átgondolt szórólapozás is – pár százalék szavazatot hozó hathatós fegyverek, amelyekről a legmodernebb társadalmakban sem mondhat le egy a versengést komolyan vevő kampány.

Bliccelni nem lehet: attól még, hogy Trump elnök biztos befutó a saját pártjában, a kampány és a szavazás ugyanúgy megtörténik a Republikánusoknál is. Ki is termelte a maga sajátos izgalmait. A Demokratáknál pedig nagy a verseny, Biden és Sanders, Sanders és Warren, Buttigieg és a felejtés csatájában döntő is lehet. Ám idén még egy Iowa magas mércéjével is kiemelkedő meglepetés jöhet kedd hajnalban, ha Amy Klobuchar, az amerikai Szenátus leghatékonyabb törvényszerzője tényleg akkorát sprintel, mint ahogy a legutóbbi közvélemény-kutatások mutatják, és bejut a komolyan vehető jelöltek közé. Az eredményeket persze nem lesz könnyű értelmezni, hiszen nem annyira a viszonylag kicsi állam delegáltjainak megoszlása az izgalmas dolog, hanem hogy ki tud itt várakozásokra rácáfolni, esetleg csalódást okozni, és aztán a momentum birtokában majd több figyelmet, kampányadományt, aktivistát és szavazatot szerezni a soron következő előválasztásokra. Az Iowa-i győztesekből ugyan ritkán lett az Egyesült Államok elnöke, de mióta előválasztások döntenek erről, azóta többnyire az lett legalább a Demokratáknál az elnökjelölt, aki elsőként végzett Iowában.

FRISS: A legfrissebb közvélemény-kutatásokról ebben a posztunkban és a hozzá fűzött kommentekben olvashat. Alighanem Sanders vezet, és Biden a második, Klobucar lendülete az utolsó két poll szerint kifulladt: ha a legtöbb helyen nem sikerül átvinnie a 15%-os első lécet, akkor hiába van neki a legtöbb másodlagos preferenciája, azok már nem fognak beleszólni a meccsbe. Ha pedig Klobucar kiesik a versenyből, akkor nemigen marad olyan Demokrata jelölt a versenyben, aki népszerűbbé vállhatna a teljes népességben, mint Hillary Clinton volt 2016-ban. Ld. https://www.facebook.com/valasztasi.kalauz/posts/161181771981523

Tetszett az összefoglaló? Itt olvashat más Vox Populi posztokat az amerikai választásokról:

AmcsiHirek6: Polltörténelmi esemény – tényleg Ann Selzer a legjobb közvélemény-kutató

AmcsiHírek4: Hol kövessük az amerikai előválasztások állását?

AmcsiHírek3: Elsődleges és másodlagos preferenciák a Demokrata előválasztáson

AmcsiHírek2: Miért vezették be az előválasztásokat? A mikor a válasz

AmcsiHírek1: Háromezer jelölt jelentkezett be amerikai elnöknek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.