Már a Századvég adatai is a Fidesz visszaeséséről beszélnek

Pontosan annyival esett vissza a Fidesz 2019 májusa óta a Századvég közvélemény-kutatásaiban, mint a többi intézetek publikált becslései alapján számított trendvonal. Utóbbit ábránkon láthatja: a biztos szavazó pártválasztók közt 53-ról 49%-ra, az összes pártválasztók között durván 50-ről 46%-ra esett vissza a kormánypárt.

A Századvég hasonló adatait csak a legszemfülesebb olvasók találhatják meg, mert az intézet legutóbb 2019 szeptemberében hozott nyilvánosságra teljes pártpreferencia adatsort, azt megelőzőleg pedig 2019 májusában itt. Akkor az aktív szavazók között 51%-ra taksálták a Fideszt, most januárban ugyanebben a csoportban 47%-ra (szeptemberben nem közöltek ezekkel összehasonlítható adatokat).

A friss adatot onnan tudhatjuk, hogy pár napja megjelent egy erősen propagandisztikus hangvételű, ám valóban érdekes számokat taglaló elemzés az intézet weboldalán. Mindenkinek melegen ajánljuk további tanulmányozásra és okulásra a cikket, mert stílusa és tartalma egyaránt fontos üzenetet hordoz a mai Magyarországról. Az ugyanis valóban fontos információ, hogy a Fidesz a 2018-22-es ciklus közepén népszerűbb, mint akár 2012, akár pedig 2016 elején. Igaz, a választási esélyei mégis kicsit kérdőjelesebbek amiatt, hogy az ellenzék közös jelöltek állítására készül. Hogy utóbbi tényező mennyire lehet perdöntő akkor, amikor a Fidesznek közben egyre inkább sikerül magas szinten stabilizálnia saját támogatottságát, és hogy milyen parlamenti mandátummegoszlást igérnek a jelenlegi közvélemény-kutatások, arról itt olvashatja elemzésünket.

Sajnos, ezen az egy 47-es számon kívül semmilyen más információ nem jelent meg a Századvég elmúlt hat hónapban, – az összes időközben nyilvánosságra került közvélemény-kutatással ellentétben – közpénzen végzett pártpreferencia-vizsgálatairól. Ám ez az egy szám – a cikk hangvétele alapján alighanem joggal gondoljuk azt, hogy elmúlt félévnek a Fidesz szempontjából legkedvezőbb eredményéről lehet szó – megerősíti a más intézetek adataiból kibontakozó trendet, amit legutóbb itt mutattunk be.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.