Szlovák választási eredmények – villámjelentés a meglepetésekről

Körömrágó izgalmakat hozott a választás éjszakája Szlovákiában, de a másnap se lesz sokkal kevésbé drámai. Végeredményben Robert Fico elvben szociáldemokrata pártja lett a mérsékeltebb nacionalisták várható gyűjtőhelye az új parlamentben, ahova majd átléphetnek a többi (hasonló belső kohéziót nélkülöző) parlamenti párt leendő dezertőrei. De a két szélsőjobbos párttal együtt is csak 72 mandátumuk van, abból pedig nem jön ki a kormányalakításhoz szükséges 76 (a Smer mindig is tagadta, hogy ilyen koalícióba belemenne, de ezt nem mindenkivel sikerült elhitetni, és az volt a választások körüli izgalom egyik fő oka). Ez megfelel vendégszerzőnk tíz nappal ezelőtti becslésének, miszerint ennek a pártcsoportnak ötven százaléknál lényegesen kevesebb esélye van a többség elérésére.

A 150 mandátum megoszlása az új szlovák parlamentben.
Forrás: https://volby.aktuality.sk/volby-2020/

Nagyjából ötven százalékra saccolta a Vox Populi vendégszerzője valamilyen sem a Smert, sem a szélsőjobbot nem tartalmazó pártcsoport esélyét a többség elérésére, és ez nagyjából be is jött most azzal, hogy minimális (50%+három fős) többséget szerzett a középjobbos, retorikailag bízvást populistának mondható, és az EU-val szemben vegyes érzelmeket felvonultató OĽaNO, SaS, Za ľudí trió. Hogy ebből lesz e stabil kormánykoalíció, azt már nem a Vox Populitól tudhatja majd meg, de korábbi posztunkban talál némi muníciót a kétkedéshez.

A liberális elnökasszony pártszövetsége, a PS-Spolu ügyesen kitornászta magát a parlamentből azzal, hogy törvénytisztelő szervezetként – és ellentétben az összes többi sokpárti törpeszövetséggel, ami önállóan indult el a választáson – két párt közös listájaként regisztrálta magát a választásra, és kb. 900-zal kevesebb szavazatot szerzett országszerte, mint amennyi a kétpárti listákra vonatkozó 7%-os bejutási küszöb átlépéséhez kellett volna (a névleg egypárti listákra 5%-os küszöb vonatkozott, akkor is, ha nyilvánvalóan több különböző párt választási szövetségéről volt szó). A Vox Populi közvélemény-kutatási összefoglalójában ugyancsak valamivel 50% felettire tettük annak esélyét, hogy a KDH bejut a parlamentbe, erről végül párezer szavazattal lemaradtak. A többi pártok tekintetében viszont nagyjából bejöttek a várakozások, a szavazatarányokban is inkább csak az OĽaNO vártnál sokkal nagyobb sikere, és a gyakorta fasisztának mondott, Marian Kotleba vezette ĽS-NS várakozásoktól elmaradó százalékaránya okozott meglepetést. A Smer és a többi pártok lényegében a két héttel ezelőtti közvélemény-kutatásoknak megfelelő arányban jutottak szavazathoz.

A szavazatszámlálás során óriásit változott az eredmény. Ahogy gyakran megesik olyan országokban, ahol kézileg számolják meg a szavazatokat még magukban a szavazókörökben, eleinte jellemzően onnan jöttek be az eredmények, ahol kevesebb szavazó, és kevesebb egymással is vitába szálló, alapos munkára törekvő szavazatszámláló volt: azaz a kisebb településekről. 0.2%-os feldolgozottságnál így még a magyar szavazatokra hajtó MKO-MKS is tíz százalékon állt. Az perceken belül kiderült, hogy ez csak csalóka látszat volt, és amint várható volt, ők is és Bugár Béla Most-Hídja is kimaradtak a parlamentből. A Smer és a két szélsőjobbos párt azonban még órákon át örülhetett az eredményeknek, amelyek szavazatszázélékok tekintetében végül nem is voltak olyan messze az exit pollok által előrejelzett, és Fico ellenfeleit nyilván felettébb megörvendeztető  eredményekhez. (Utóbbiak szerint a PS-Spolu simán bejutott, és emiatt a mandátumok tekintetében igen nagy Smer-ellenes többség keletkezett a parlamentben.)

A részletes eredményeket például itt lehet böngészni a feldolgozottság különböző szintjein, alább ízelítőnek egy korai állapot és a végeredmény.

A szavazatok megoszlása az adatok 0.8%-os feldolgozottságánál.
Forrás: https://volby.aktuality.sk/volby-2020/
A szavazatok megoszlása az adatok 100%-os feldolgozottságánál.
Forrás: https://volby.aktuality.sk/volby-2020/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.