Megannyi győzelem után egy parlamenti választás miatt csúszhat ki a gyeplő Montenegró elnöke kezéből

FRISS (aug. 31, 12:20): Az ellenzék nyerte a választást, részletek a lap alján.

FRISS (október 10): Információgazdag cikk jelent magyarul az ellenzékből alakult kormány pártjainak politikai irányvonaláról: https://merce.hu/2020/10/06/harminc-ev-utan-kormanyvaltas-merre-megy-montenegro/


Ma parlamenti választás lesz Montenegróban, ami a várakozások szerint a szokottnál izgalmasabb lesz. Ez mondjuk nem lesz nehéz, hiszen 1946, 1990, de legalábbis 1998 óta (attól függ, miként számítjuk a párt folytonosságát) minden montenegrói választást nagyjából ugyanaz a politikai formáció nyert meg. Ezt az utóbbi 15 év tekintetében azzal szokás magyarázni, hogy a fő politikai választóvonalat, legalábbis a párt és a szavazói magatartás szempontjából, a Szerbiához (és ezáltal az ortodox kereszténységhez és Oroszországhoz) illetve az EU-hoz és a NATO-hoz (még pontosabban a 2006-ban, 88 év jugoszláv államisága után restaurált montenegrói függetlenséghez) való viszony adja. A két politikai tábor támogatottsága pedig iszonyúan stabil a lakosságban, legalábbis azóta, hogy a kilencvenes évek végére Jugoszlávia Slobodan Milošević délszláv háborúi nyomán Szerbia és Montenegró elszegényedett és nemzetközileg végtelenül elszigetelt föderációjává zsugorodott, és Szerbia fejlődése a Milošević bukása utáni időkben is egyenetlen maradt. Ennek nyomán a független Montenegró fokozatosan vonzóbb perspektívává vált az alig 600 ezres, ám békés, és elég komoly turisztikai potenciállal rendelkező Montenegró kb. 50-60%-os többsége számára.A helyi politika sajátos ízét az adja, hogy a szabad légzést gátló korrupcióért, nepotizmusért, és autoriter kormányzásért kritizált, szegről-végről még az egykori Jugoszláv Kommunista Pártból származó, de baloldalinak azért ma már igazán nem mondható, Orbán Viktorhoz is közel álló kormánypárt, a DPS (Demokrata Szocialisták Pártja) jelenti a függetlenség- és nyugatbarát oldalt. Az ellenzék fő erejét, és a demokratikus átalakulás fő sürgetőjét pedig a hagyományosan szerbbarát, a lakosság magát nem montenegróinak, hanem szerbnek tartó kisebbsége által támogatott pártok jelentik.

A rendszer valóban autoriter, bár egy tényleg enyhe, nemhogy emberéleteket nem fenyegető, de politikai foglyokat sem igazán tartó, viszonylag szabad, csak éppen mélyen tisztességtelen választásokat szervező, zsíros pártállamot és tömeges szavazatvásárlást tenyésztő változatban. A választási rendszer rendkívül arányos, és a közvélemény-kutatások szerint a kormánypárt támogatottsága a megelőző választáson regisztrált, és egy szűk parlamenti mandátumtöbbséghez éppen elég 41%-ról mostanra 35% tájára csökkent.

Ezért most az a várakozás, hogy most vasárnap egy talán valamelyest demokratizálást is hozó változás kezdődik majd az országban. Ennek első lépése lehet a helyi és a nemzetközi sajtóban is várt választási eredmény, aminek nyomán a legalábbis 1990-92 óta egyedül kormányzó DPS kénytelenek lesz koalícióra lépni a 26% körülire várt szerbbarát ellenzéki pártszövetségtől is független két kisebb, egyenként kb. 7 illetve 16%-os szavazatarányra várt kormánykritikus csoportosulás legalább egyikével. Hogy aztán felőrli, kooptálja, vagy se lenyelni, se kiköpni nem tudja ezeket a szervezetileg halovány, értelmiségiekben és civil aktivistákban annál erősebb pártokat a DPS gépezete, azt tényleg izgalmas lesz megfigyelni. Persze korai még fogadásokat kötni, hiszen a választások tisztaságával van elég baj ahhoz, hogy a DPS-nek végül csak egy-két nemzeti kisebbségi képviselővel vagy mikropárttal kelljen alkut kötnie.

A politikai helyzet további részleteire, pártokra és az esélyekre lásd:

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Montenegrin_parliamentary_election

https://www.rferl.org/a/30809376.html

https://www.euronews.com/2020/08/28/in-montenegro-a-divided-nation-chooses-between-east-and-west

A választások tisztaságának várható komoly problémáira ld. a Meszerics Tamás egykori LMP-s Európai Parlamenti képviselő vezette EBESZ misszió előzetes jelentését és két helybéli véleményét:

https://www.osce.org/files/f/documents/b/b/460846.pdf

https://europeanwesternbalkans.com/2020/08/07/frontrunner-in-trouble-montenegro-to-hold-elections-amidst-political-crisis-and-covid-19-scare/

https://www.ifimes.org/en/9881

Fun fact: Kis ország vezetője is válhat világhíres államférfivá. Legalábbis Milo Đukanović egy 2015-ös díjosztón elnyerte a „Világ legkorruptabb politikusa” címet.

FRISS (aug. 31, 12:20): Az ellenzéki pártok a kormányzáshoz elégséges többségbe kerültek a montenegrói parlamentben a tegnapi választás nyomán. A 100%-os feldolgozottásg melletti hivatalos eredmények itt láthatók rémesen áttekinthetetlen módon a választási bizottság weboldalán: https://rezultati.dik.co.me Rövid angol összefoglaló a délelőtti sajtókonferencián bejelentett eredményről itt és képünkön: https://balkaninsight.com/2020/08/30/live-blog-montenegro-elections-2020/ Milo Djukanovic, aki közel 30 éve majdnem mindig vagy miniszterelnök, vagy elnök, ettől még köztársasági elnök marad (tehát nem örülhetnek a pesti lakásbérbeadók, nem érkezik egyhamar egy Gruevszkiéhez hasonló fizetőképes kereslet az 5. kerületbe), de Montenegrő formálisan, az alkotmány szerint, parlamentáris berendezkedésű ország, tehát a kormány az úr. A DPS (és elődpártjai) 1946 óta elöször nem szerzett többséget a köztársaság parlamentjében.

Hogy az ellenzék képes-e kormányt alakítani, arra nem vennék mérget, hiszen a pártállam azért elég erős poziciókkal rendelkezik, a nyugati diplomaták meg az EU sem lelkesednek az ellenzék főerejét képező szerb- és orosz-barát pártokért, és az ideológiai különbségek is nagyok az ellenzéken belül, amiben található NATO-zászlót égető, ultrakonzervatív orthodox vallási nézetek híve, és nyugatias zöld, liberális, szociáldemokrata meg amit még el lehet képzelni. De a Vox Populin a demokráciának drukkolunk, úgyhogy gratulálunk a váratlan és nagyon nagy akadályokkal szemben elért választási sikerhez!

A BalkanInsight beszámolója a montenegrói Állami Választási Bizottság által 2020. aug. 31-én bejelentett választási eredményről. Forrás: https://balkaninsight.com/2020/08/30/live-blog-montenegro-elections-2020/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.