Rejtély és nyereményjáték – Hann Endre válasza a „Tényleg vezet-e az ellenzék …” posztra

(A szerk.) A 444.hu-n ma megjelent cikkben és annak technikai függelékében felemlegettem, hogy a Medián 2020. decemberi vizsgálata egyike a két rendhagyó vizsgálatnak, amelyikben kiugróan magas volt az ellenzék választói támogatottsága (ugyanazon intézet más adataihoz képest) akkor, ha egy a közös jelöltállítást tervező ellenzéki pártok közös listája és egy Fidesz-KDNP közötti választás elképzelését kérték a megkérdezettektől. A Medián igazgatója rögvest meg is válaszolta a feltevést, és természetesen nagy örömmel osztom meg a Vox Populi blogon a módszertani magyarázatot, amit a probléma megvilágítására írt. Nagyon érdemes elolvasni, már csak azért is, mert annak az olvasónak, aki egy igazán meggyőző magyarázatot tud adni arra, hogy a Hann Endre válaszában leírt módszertani kísérlet miért, milyen pszichológiai mechanizmusokon vezetett a kicsit meglepő eredményre az ellenzék támogatottsági adatainak a kérdésfeltevéssel való összefüggéséről, egy forintban szó szerint hatszámjegyű értékkel bíró nyereményt ajánl fel! A megfejtéseket privátban kérjük vagy a vox.populi.hu at gmail.com címre. A tárgyszóban kérem, hogy használja a „MEDIÁN” jeligét!

FRISS: A vetélkedő eredményéről itt olvashat: https://www.facebook.com/valasztasi.kalauz/posts/440056137427417 A beérkezett megfejtések egy a kommentekben belinkelt dokumentumban olvashatók el, a három zsüritag (Hann Endre, Róna Dániel, Tóka Gábor) által adott pontszámokkal együtt.

Szerző: Hann Ende (Medián Közvélemény- és Piackutató Kft.)

2021. január 4.

Legutóbbi bejegyzésében a Vox Populi joggal hiányolta a legutóbbi közvélemény-kutatási sajtóbeszámolók egy részéből a pontos módszertani információkat. Mi most nemcsak pótoljuk némely mulasztásunkat, de egyúttal megosztunk egy érdekes módszertani tapasztalatot, amely ha kevésbé érdekli is a szélesebb közönséget, talán számot tarthat a Vox Populi olvasóinak figyelmére. Mint arról a HVG december 17-ei számában hírt adtunk, a Medián november végén és december elején (pontosan november 26-a és 30-a között, majd december 4-e és 7-e között) is vizsgálta a választási szándékokat egy „most vasárnapi választáson”, és a szokásos pártlistás kérdés mellett

feltett egy olyat is, amely egy közös ellenzéki lista esélyeit vizsgálta. Mint az ábrán látható, körülbelül egy hét alatt statisztikailag is számottevő mértékben (6 százalékponttal) gyengült a Fidesz, és ennél szerényebb mértékben bár, de erősödött az ellenzéki összefogás. Ez még akkor is igaz, ha figyelembe vesszük, hogy a novemberi felmérés 1000 fős, a második, decemberi felmérés csak 600 fős mintán készült. Hogy az elemzést tovább bonyolítsuk, érdemes megnézni, hogy hogyan válaszoltak a novemberi válaszadók, ha csak a minta felét, vagyis 500 főt veszünk figyelembe.

A módszertani kísérletre a november végi felmérés során került sor, amikor a minta egyik felének először a szokásos pártlistás kérdést tettük föl, majd – miután válaszoltak – azt is, hogy „Ha a választáson csak két lista között lehetne választani, melyikre szavazna: a Fidesz-KDNP listájára vagy az ellenzéki pártok összefogásán alapuló közös listára?” A minta másik fele ezzel szemben először az utóbbi  kérdést kapta, és csak ez után azt, hogy „És ha mégsem lenne közös ellenzéki lista, akkor melyik politikai pártra szavazna?”

A HVG-ben publikált novemberi adatsor a két változatban feltett kérdések összevont számait mutatja be, de ha külön-külön megnézzük a két kérdésváltozatra kapott válaszmegoszlásokat, kiderül, hogy ezek jelentősen különböznek. Amikor a közös ellenzéki listát feltételező kérdés megelőzte a hagyományos pártlistás kérdést, a Fidesz sokkal rosszabbul szerepelt, mint amikor a közöslistás kérdés a részletes pártlista után következett. A kérdéssorrend első változata alapján kapott válaszmegoszlás jóval közelebb áll az egy héttel későbbi Medián-felmérés válaszmegoszlásához, amikor már csak egy változat volt: előbb a közös listás, utóbb a pártokat egyenként felsoroló kérdés.

A jelenségre nem könnyű konzisztens magyarázattal előállni. Egyelőre nem is kockáztatunk ilyet, de kíváncsién várjuk az olvasók értelmezéseit. Aki a legfrappánsabb magyarázattal áll elő, grátisz feltehet két kérdést a következő Medián-Omnibuszban. 

A Fidesz és egy közös lista támogatottsága kétféle kérdéssorrend esetén
(százalék)

 közös listás kérdés
előbb feltéveutóbb feltéveegyütt
Fidesz384340
ellenzék353434
egyik sem968
más párt121
nincs válasz171517

5 Comments

  1. A rébusz megoldás ez: Nemcsak megszületett, hanem fel is cseperedett az ellenzéki választó. 
    Ideje tehát, hogy a közvéleménykutatók (legalább a nyilvánosságra hozott kérdéseikben) elfeledkezzenek a külön-külön ellenzéki pártokról (amelyek tagsága egyelőre összességében sem éri el egy rendes demokrácia-fenntartó párt létszámát, továbbá szaporodásra képtelenek, mivel maguk is osztódással jöttek létre).  
    Ezzel a módszerrel a kutatók elősegítenék, hogy a pártok is felcseperedjenek. A rájuk külön vonatkozó kérdés eddig is csak kamaszos, álmodozós önkielégítésre sarkallta őket érett szexus helyett.
    Feltétlenül feltenném az omnibuszra a kérdést: ön vállalna-e szavazatszámláló munkát a önhöz közel álló politikai erő megbízásából?

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.