Behozta a Fideszt a közös indulást tervező ellenzék a pártválasztók között

Fej-fej mellett áll a közös indulást tervező ellenzék a közvélemény-kutatási összegzőnkben a január közepi Nézőpont adatok múlt heti és a hasonló Republikon adatok ma reggeli megjelenése nyomán. Mindkét adatfelvétel azt mutatja, hogy decemberhez képest legfeljebb hajszálnyi változások voltak, tehát az ellenzéki tábor július és december közepe között látott lassú növekedése megállt. Viszont a két újabb, a decemberihez hasonló eredményeket mutató vizsgálat nyomán az összes megjelent adatok mozgóátlagában már éppen 50% az összes mandátumszerző (tehát Fidesz+ellenzék) szavazatok között az ellenzékiek aránya.

A biztos szavazók között még tart az enyhe Fidesz előny, és a választókerületek határainak a Fidesz számára erősen kedvező megrajzolása miatt (valamint a levélszavazatok meg az esetleges nemzetiségi képviselők miatt, amelyeken további legfeljebb 3 mandátum múlhat szemben a választókerületi határok várhatóan sokkal nagyobb – akár 10 mandátumos – hatásával) a teljes döntetlen belföldi szavazatmegoszlás is biztos (kb. 55% körüli) Fidesz mandátumtöbbséget jelentene a parlamentben.

Ennél hosszabb elemzéssel akkor jelentkezzem majd, ha a többi kutatóintézetek is előállnak januári adataikkal. Abban majd kitérek a megrendelő Szociális Demokrácia Intézet által a múlt héten nagyon részlegesen kiszivárogtatott eredményekre is, amelyek szerint már 15%-kal vezet az ellenzék (és amelyeket én módszertani és publikáció-etikai fenntartások miatt nem veszek figyelembe a jelen összegzésben).

A mellékelt ábra azt mutatja, hogy a Republikon kutatásaiban, illetve az összes intézetek korrigált mozgóátlagában miként alakult az ellenzék támogatottsága. Mint látható, a Republikon 2018-19-ben ritkán publikált adatot, de amikor ezt megtette, akkor elég közel került az összes intézetek átlagához. Azóta azonban, hogy az ismeretlen alvállalkozó által végzett személyes kérdezéses kutatásokról a járványhelyzet miatt áttértek az egy vagy több (csak egy ízben megnevezett) alvállalkozóval végzett telefonos kérdezésre, az ő adataikban jellemzően nagyobb ellenzéki támogatottsággal találkozhatunk, mint az összes közvélemény-kutató intézet Vox Populi által számított átlagában.

A közleményük, a HVG valamint a Telex.hu téves értelmezésével ellentétben, nem tartalmaz a biztos szavazók pártprefenciáira vonatkozó becslést (legalábbis én ezt olvasom ki a Republikon közleményéből [FRISS: posztom megjelenése után a Republikon vezető munkatársa megerősítette interpretációm helyességét, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy decemberben sem tettek közzé ilyen adatot, holott akkor a telex.hu cikke alapján én is így értelmeztem a dolgokat – ezúton is köszönöm ezt, ennek megfelelően javítom adatbázisunkban is az információt, illetve ezt a posztot is]). A Republikon nem közli, ki rendelte meg a kutatást (ennek közzététele csak a piackutatók nemzetközi szervezeteiben követelmény, Magyarországon viszont többnyire olyan intézetek publikálnak választási közvélemény-kutatást, akik nem tagok ilyen szakmai szervezetekben). Csütörtökre viszont az Idea, a Závecz RI és a Nézőpont vezetőjével közös nyilvános beszélgetést hirdettek meg, tehát ott jó eséllyel már további két intézet friss eredményeiről is hallhatunk majd, ld. https://www.facebook.com/events/437326534289182

Hogy a Vox Populi miként összegzi a különböző intézetek adatait és mit mutatnak a részletes trendadatok, arról korábbi posztjainkból tájékozódhat:

https://444.hu/2021/01/04/tenyleg-vezet-az-ellenzek-a-kozvelemeny-kutatasokban

https://kozvelemeny.wordpress.com/2020/12/30/tenyleg-vezet-az-ellenzek-a-kozvelemeny-kutatasokban/

https://kozvelemeny.wordpress.com/2019/10/29/kozvelemeny-kutatasi-osszefoglalo-2019-oktober-29/

A mai adatokkal frissült teljeskörű adatbázisunkat és az annak alapján készült trend-összegző ábráinkat itt találja meg:

Nyers adatok és technikai információk itt:

https://tinyurl.com/yayyyxg7

Ábrák itt:

https://tinyurl.com/yb8oz86p

Ha arra is kiváncsi, hogy a többi intézetek adataiban, illetve az egy közös ellenzéki listát feltételező kérdésekkel kapcsolatos (az alábbi rajzfilmben zöld pöttyel jelzett) eredményekben miként áll a verseny állása, akkor nézze meg ezt is:

5 Comments

 1. Kérdés: Ha az önkormányzati választások előtti hetekben-hónapokban a főpolgármester-jelölti közvéleménykutatásokat Tóka úr ugyanígy átlagolta volna, reális lett volna-e, hogy Karácsony 50-44-re legyőzi Tarlóst? Emlékeim szerint az ellenzék számára legkedvezőbb számok kb. 1 héttel a választás előtt jöttek ki, amikor a Publicus döntetlenre hozta ki kettejüket, az összes többi kutatónál viszont végig Tarlós vezetett (a Nézőpontnál pl. alig két héttel a választás előtt még 13 ponttal vezetett Tarlós, de még október 9-én is 6-tal, a Századvágnél 8-cal, de a Závecznél is 2-vel).
  https://infostart.hu/belfold/2019/10/11/oktober-13-egyetlen-dologban-ertenek-egyet-a-kozvelemeny-kutatok

  Ez nem arra enged sejtetni, hogy minél élesebb helyzet, a kormányközeli intézetek annál hajlamosabbak a szakmaiságot sutba dobva politikai aktivizmust folytatni?

  Kedvelés

  1. Ez lehetséges, meg persze a múlt semmire sem garancia. De a főpolgármester-választás egy helyi választás volt, annak az előrejelzése sokkal nehezebb, sokkal több a szakmai hibalehetőség, mint egy országos választás esetén, ezért ott én inkább azzal magyaráznám, hogy miért becsülte alul mindenki a Karácsonyt (a Publicus-Medián-Závecz között 1-2 százalék különbség volt csak, és mindegyik legalább 5 és fél százalékkal alábecsülte Karácsonyt, ami persze kevesebb, mint a Nézőpont-Századvég 10+ százalékos tévedése volt, de azért az 5-6 is sok)

   Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.