Friss választási közvélemény-kutatások 2022 őszén

Szokatlanul kis számban jelennek meg választási közvélemény-kutatások az áprilisi választás óta Magyarországon, talán mert olyan sokan érzik úgy, hogy a kutatásokban sem érdemes megbízni, meg a választási eredmények is előre lefutottak. Ezért én se készítek róluk olyan összegzéseket, mint a legutóbbi választás előtti években, hiszen egyszerűen túl kevés intézet tesz ki túl kevés adatot ahhoz, hogy komolyabban meg lehetne ítélni a megjelent adatok érvényességét pusztán ezek alapján. Ráadásul a mostanában publikáló intézetek sem tettek közre olyan utólagos elemzéseket az áprilisi nagy előrejelzési fiaskó vélhető okairól és az arra adott válaszaikról, mint amit joggal várhatnánk el tőlük.

Ennek ellenére a Facebook oldalunkon azért továbbra is találhat Vox Populis összefoglalókat a megjelenő adatsorokról, amelyekben megpróbálom a sajtóban megjelenő értelmezéseknek az adatokkal sokszor csak felületes viszonyban álló sallangjától megtisztítva, az alapkérdésekre koncentrálva megvizsgálni, hogy mit hihetünk el a megjelent adatokból és mit nem. Hát mit mondjak, az irónia és a szatíra iránti megértés is kell ehhez. Mindenesetre itt találja meg a közelmúlt adatait összefoglaló és tágasabb időperspektívába állító posztjaimat (a mellékelt ábrán a legutóbbi kapcsán készült saját ábrám):

Republikon adatok, november 23-28

Závecz RI adatok, november 14-22

IDEA adatok, október 28-november 8

Medián adatok, október 15-21

Szívesen posztolnék a Nézőpont vagy a Századvég (legalább hetente egyszer begyűjtött) friss adatairól is, de azokból már régóta nem jelent meg semmi a nyilvánosságban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.