Még bárki elindulhat az európai választáson – de hogy is kell ezt csinálni?

FRISS (2024. április 8): Március közepi cikkemet azzal kell csak kiegészítenem most, hogy itt magyaráztam el Magyar Péter egyesület-gründolásának jelentőségét és hogy miért nem kell sietnie pártja nevének bejelentésével, illetve hogy itt tekinthető meg a 2024-es európai választás kapcsán a jelöltállításhoz szükséges aláírásgyűjtésre már sikeresen regisztrált szervezetek listája. Ha Magyar Péter el tud indulni a választáson, akkor itt kell legalábbis április vége előtt megjelennie az őt indító párt nevének.

EREDETI POSZT:

Sokakat kíváncsivá tett Magyar Péter megjegyzése arról, hogy egy másik párttal szövetkezve indulhatna el mozgalma a június 9-i európai választáson. A Népszava meg a Klubrádió is megkérdezett ennek mikéntjéről, de nem volt idejük és helyük arra, hogy érdemben átrágjuk a tudnivalókat. Ezért itt raktam össze egy kis útmutatót: Hogy lehet sebtében elindulni egy magyar választáson, és mire figyeljünk, ha mi is kipróbálnánk a Ferivel meg a Bíró Imrével? Na és tényleg jók ezek a szabályok?

Nos, mindenekelőtt jó lett volna kicsit korábban belevágni a pártalapításba, mint Magyar Péter tette, mert a választási eljárási törvény 3. § 3. pontja szerint „az Európai Parlament tagjainak választásán a választás kitűzésekor a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában jogerősen szereplő párt” állíthat jelöltet, persze csak akkor, ha április 20-a és május 3-a között az erre alkalmas íveken összegyűjt 20,000 érvényes aláírást az általa javasolt jelöltlista szavazólapra kerülésének támogatására. Az önkormányzati választásokon ugyanez a helyzet, csak ott egyéb bejegyzett egyesületek is állíthatnak jelölteket, és sokkal kevesebb aláírást kell összegyűjteni egy-egy jelölt vagy lista támogatóitól. Márpedig a köztársasági elnök a lehető legkorábban, még március 12-én kiírta a június 9-i választást, miután már az előtte való napon megjelent a miniszteri rendelet a választásokkal kapcsolatos államigazgatási feladatokról.

Felmerül a kérdés, hogy mi a csodának nem lehet független jelöltként elindulni az európai választáson ugyanúgy, mint egy önkormányzatin vagy az országgyűlésin? Nem elég szűrő az, hogy X számú aláírást össze kell gyűjteni?

Törvényeink hallgatnak a miértről. De a szavazatok arányos képviseletének elvét követő választási rendszernek valóban aláásná az értelmét független jelöltek indulása (ha több független együtt indul Független Képviselők Pártjaként, az nem gond). Ugyanis szavazatarányától függetlenül egy jelölt legfeljebb csak egy mandátumot szerezhet. Ahhoz, hogy a szavazatok feléért tényleg ki lehessen osztani (nagyjából) a mandátumok felét, valóban több jelöltet felsoroló pártlistáknak kell versenyeznie (igaz ugyanakkor, hogy a törvény nem tiltja meg, hogy egyetlen jelölt neve kerüljön csak egy listára, pedig egy politikai képviseletre vállalkozó csapattól csak-csak el lehetne várni, hogy legalább öt-tíz-húsz jelöltet megnevezzen).

Ahhoz pedig, hogy egy több jelöltet felvonultató lista hitelt érdemlő módon tudjon kommunikálni a választási szervekkel olyan komoly jogkövetkezményekkel járó kérdésekről, mint mondjuk a listák bejelentése és visszavonása, a jelöltek személyi adatai és sorrendje, a jogi panaszok kezelése, a párt megbízottjainak a különböző választási bizottságokba való delegálása, vagy a pártnak járó közszolgálati média-megjelenések igénybevétele stb., bizony szükség van arra, hogy legyen egy neve, egy egyértelműen megnevezett képviselője, értesítési címe, és bankszámlája a pártnak.

Ezt oldja meg a bíróságok általi előzetes regisztráció, aminek során időt kell hagyni az esetleges adatközlési hibák kezelésére. Hiába is próbáljuk a választások kiírása után bejegyeztetni a Ne Legyél Kibic Pártot, az csak úgy kerülhetne be a regiszterbe időben, ha soron kívül foglalkozna vele az illetékes bíróság. Annak ugyanis 60 napos határidőt szab egy törvény arra, hogy egy kifogástalan, semmilyen további adatkiegészítésre nem szoruló bejegyzési kérelmet beadó párt adatait bevezesse a nyilvántartásba, mert hát túlterheltek a bíróságok, ugye. Miközben a választási eljárási törvény szerint a köztársasági elnöknek 70-90 nappal a választás napja előtt kell kiírnia a választást, és a pártok 50 nappal azelőtt kezdhetik meg az aláírások gyűjtését az addigra már a Nemzeti Választási Bizottság számára bejelentett listájuk szavazólapra kerülésének támogatására. A listaindítási szándék bejelentése során viszont már a párt nevét, a jelöltek végleges sorrendjét és személyi adatait is pontosan meg kell adniuk, és azon utána már nem változtathatnak (hiszen azzal a listaindítást támogató állampolgárokat vezetnék félre).   

A választások kiírása után ébredő pártalapítónak nincs tehát más választása, az itt meg itt elérhető nyilvános adatbázisból kell kikeresnie valami neki tetsző nevű pártot, akivel esetleg megállapodhat az erők egyesítéséről a következő választásokra. Most is közel kétszázat talál, akinek elég türelme van az internet kőkorszakát idéző sebeséggel kigyűjteni azt, amire kiváncsi. A jó hír az, hogy nagyjából minden olyan szókombináció ott van már a nyilvántartott pártok névsorában, ami kézenfekvő pártnévnek tűnik a magyar nyelvben a Magyar Fiatalságért Párttól az Európai Konzervatív Magyarok Egyesületén át az Igen a Tiszta Közéletre és a Demokratikus Magyarországra Pártig.

Természetes, hogy a bejegyzett pártok zöme mára már megfakult lendületű csipetnyi csapatokhoz, rosszabb esetben kalandorokhoz köthető. De a Fidesz kampányfinanszírozási ötleteinek hála egy időben a csalókat is légypapírként vonzotta a pártalapítás. Kellő tájékozódás után azért találhatunk köztük köztiszteletnek örvendő polgárokhoz köthető, de eddig még alig használt neveket, mint mondjuk az Új Kezdet Párté.

Először is azt kell tisztáznunk valahogy, van-e olyan kompromittáló dolog, politikus, botrány, netán rendezetlen tartozás, bírság a számlájukon, ami ránk szállhat az összebútorozás esetén. A mi megcélzott profilunkkal összeegyeztethető-e a múltjuk, programjuk, és a jelenlegi vezetők? Az Új Kezdet pl. elindult a 2021-es ellenzéki előválasztáson, az Magyar Péternek lehet, nem illene a koncepciójába. Ha meg ragaszkodnak ahhoz, hogy ők is kapjanak valami szerepet az európai választáson és ne kelljen teljesen megválniuk a pártjuktől, tehát nem lehet pusztán készpénzzel kifizetni őket, akkor még bonyolultabbá válnak a tárgyalások.

Még ennél is fontosabb, hogy a bejegyzett képviselőjükben tökéletesen megbízhatunk-e. Mert ő lesz az, aki beadhatja és esetleg visszavonhatja beadványainkat, választási listánkat. Alighanem ő kezelheti a párt bankszámláját is, amire a kampány célra gyűjtenünk kell majd a pénzt, és amit feltétlen igénybe kell majd vennünk egyes költségek kifizetéséhez. Arra meg lehet, nincs már idő, hogy valaki mást jegyeztessünk be helyette. Bele kell látnunk a hiteles tagnyilvántartásba is, és teljesen biztosra kell mennünk abban, hogy mindig a mi oldalunkon fog állni a tagok és a vezető testületek biztos többsége. Ehhez beléptethetünk egy csomó új tagot, de feltétlen tudnunk kell azt, hogy hányan és kik vannak már ott, és milyen gyorsan lehet megváltoztatni a vezető szervek összetételét.

A szomorú valóság az, hogy mindez eltarthat annyi ideig, mint sikeresen regisztrálni egy új pártot. De itt legalább nem a bíróságon múlik a haladás sebessége, hanem rajtunk, és természetesen azt is megtehetjük, hogy egyszerre hét-nyolc potenciális partnernél tájékozódunk, csak győzzük ugye emberrel meg energiával az átvilágításukat addig, amíg egy viszonylag kockázatmentesnek tűnő és vállalható nevű párttal sikerül végre megállapodnunk.

Az óra meg nagyon ketyeg, mert április 20-án indul a kampány és a húszezer aláírás gyűjtése, addigra már pénzt is kellene gyűjtenünk a kampányra, felkészült jogi képviselőket és könyvelőt kell találni, százszámra kiválogatni és felkészíteni aktivistákat az aláírásgyűjtésre, hirdetési felületeket és rendezvény-helyszíneket kell lefoglalni, politikai tartalmat és figyelemfelkeltő dolgokat kell gyártani és egyeztetni a csapatunkon belül, gyakorolnunk és folyamatosan nyomnunk kell a jól átgondolt nyilvános szerepléseket, kiszűrni a csapatunkból az őrülteket és a megbízhatatlanokat, ráadásul még politizálni is kell és folyamatosan hárítani az ellenfelek balhorgait a médiában és valakinek ki kell találnia a leendő kampányt is … Tényleg nem magának kereste a jót a Feri meg a Bíró Imre, hogy ennyire későre hagyták a pártalapítást, de elvben azért a magunkfajta amatőrök által is megoldható a dolog.

Ezer szerencse, hogy a legfontosabb határidőkről a Nemzeti Választási Iroda kitett egy összefoglalót, amiből minden tök egyszerűnek tűnik, és amiben link is szerepel a választási eljárásban használatos összes nyomtatványokhoz😊

Az Európai Parlament választások kilátásairől itt, a fővárosiakról itt, általában a választási közvélemény-kutatások állásáról pedig itt írtam legutóbb (valamennyi frissülni fog rövidesen). Emitt meg a budapesti főpolgármester-választás kilátásairól megjelent közvélemény-kutatásokról, meg hogy vajon miért ódzkodna Magyar Péter Vitézy Dávid támogatásától.

A nyitókép részlet egy elsőszavazók választási regisztrációját szorgalmazó amerikai kampány poszteréből (Vote, Register, Show Your Strength, c. 1970, Peter Max, forrás: https://www.sfmoma.org/read/collection-selections-10-pivotal-political-posters/ )

1 Comments

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .