Augusztusra szárnyalhatja túl a Kutyapárt támogatottsága a Demokratikus Koalícióét

2020. május 12.

Például a fenti címmel jelenhetett volna meg a Nézőpont Intézet friss pártpreferencia-vizsgálatáról a mai beszámoló, ha az adatokhoz hű megfogalmazásra törekedtek volna. Ehelyett egy kicsit már unalmasnak mondható, és csak félig igaz szalagcímmel lett kiemelt hír a beszámolójuk a mai Magyar Nemzetben. A féligazság az volt a „Nagyot zuhant az ellenzéki pártok népszerűsége” címben, hogy valóban volt olyan közvélemény-kutatás idén, amelyik ezt mutatta, az azonban a Publicus Intézet március végi vizsgálata volt.

A múlt hét közepén végzett Nézőpont vizsgálatban viszont éppenséggel egy százalékot javított a hatpárti ellenzék, és ugyanannyit rontott a Fidesz a megelőző Nézőpont vizsgálat alapján közölt adatokhoz képest (ez a biztos szavazó pártválasztók között értendő, mert a teljes népességre vonatkozólag ők március óta most közöltek először adatokat: márciushoz képest a májusi adataikban a Fidesz-KDNP 2%-kal magasabban, az LMP és a meg nem nevezett „egyéb pártok” 1-1%-kal rosszabbul állnak). A megjelent címnél ezért pontosabb lett volna az, hogy „újra a Momentum a legerősebb ellenzéki párt” (ugyanis az áprilisi Nézőpont adatokban és az összes többi közvélemény-kutató valamennyi idei közleményében a DK volt az, a Nézőpontnál viszont január-márciusban is a Momentum állt előrébb).

Az pedig már valódi hírértékre is rávilágított volna, ha azt emelték volna ki a címben, hogy az MKKP 1%-os előrelépéssel immár 6%-nyi szavazatra számíthat a Nézőpont adataiban, és eszerint – tekintetben véve azt, hogy a DK-nál meg egy 1%-os csökkenést mértek –, a „trendnek” a következő hónapokban való változatlan tempójú folytatódása esetén augusztusra az MKKP-DK verseny állása már 9:8 lehet!

Sajnos, más közvélemény-kutatók eddig nem kecsegtettek minket ilyen izgalmakkal, mert azoknál rendre 1-2% állt idén a Kutyapárt (egyedül az IDEA januári adataiban tűnt fel 3%-nyi kutyapárti a biztos szavazó pártválasztók között). A Nézőpont és a többi intézetek között a Kutyapárt tekintetében tavaly augusztusban jelent meg először ez az azóta teljesen szisztematikus különbség, hónapokkal azelőtt, hogy a Nézőpont Intézet a személyes kérdezésen alapuló adatokat publikálásával felhagyott volna, és inkább a telefonos vizsgálataikra kezdte el alapozni a nyilvánosságnak szánt beszámolóikat. A Vox Populi szerkesztőségében továbbra is tanácstalanul, bár növekvő kíváncsisággal szemléljük az időközben tényleg meghökkentő méretűvé nőtt, és senki által eddig meg nem magyarázott különbséget az Alkotmány utcában felemelkedett szakemberek és az egyéb közvélemény-kutató intézetek eredményei között, aminek az ellenpárja az MSZP-Párbeszédre vonatkozó becslésekben található: ez a Nézőpontnál az utóbbi hetekben stabilan 3%, másoknál 7 és 11% között volt.

Most is igaz az, hogy választások közötti időszak révén nem tudjuk, ki jár közelebb az igazsághoz. Akit a további részletek is érdekelnek, az a megszokott módon most is megtalálja az összes publikus közvélemény-kutatási eredmények eredeti megjelenési helyét a Vox Populi adatbázisban, a számszerű eredményeket pedig részletes ábráinkban is. Legközelebb majd akkor frissülnek mindezek és a hosszabb távú trendekre vonatkozó elemzésünk, amikor az IDEA Intézet is közli a szavazói szándékok számsorát abból a kéthéttel ezelőtt befejezett vizsgálatból, ami alapján tegnap jelent meg – a Nézőpont cikkeiben feltárulkozó képnek ellentmondó – elemzésük egyes kormányzati intézkedések támogatottságáról.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.