Fej-fej melletti verseny készül a lengyel elnökválasztáson, de …

Fej-fej mellett áll Duda elnök és Varsó ellenzéki polgármestere a lengyel elnökválasztási esélyeket firtató közvélemény-kutatásokban. Ez persze csak a július 12-én esedékes második fordulóra vonatkozó (ezért csak két jelölt közötti választást megengedő) kérdéseknél igaz, amelyeknek a Duda-Trzaskowski párosításra vonatkozó eredményeit mutatja ábránk. A most vasárnap (június 28) sorra kerülő első fordulóban azonban még simán vezetni fog Duda, de a poll-ok szerint csak 41%-nyi szavazattal, és emiatt lesz második forduló is. A várakozás persze az, hogy Duda meghívása egy szokatlan időzítésű tanácskozásra Donald Trummpal a Fehér Házban, éppen a választások előtt négy nappal, még lendít majd az elnök hazai népszerűségén. FRISS: A Washington Post értesülései szerint a mai tárgyalások fénypontja egy olyan megegyezés lesz, ami érdemben növeli majd az amerikai katonai jelentétet Lengyelországban. Ez Dudának azért fontos, mert Trump bejelentése a németországi csapat-jelenlét egyharmados csökkentéséről komoly nyugtalanságot keltett az oroszellenes, Belarusszal határos, és az ukrajnai konfliktust nagy aggodalommal és figyelemmel követő lengyel közvéleményben. MÉG FRISSEBB: erről volt szó a szerdai tárgyalásokon.

Várható második fordulós választási eredmények, ha Duda és Trzaskowski a két versenyben maradó jelölt. Közvélemény-kutatási eredmények 2020. május 15 és június 21 között. Rembix97 munkája, CC BY-SA 4.0. https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91157759

Ahogy a Vox Populi megjósolta még május 10-én, valójában akkor lenne a legjobb esélye egy ellenzéki győzelemnek, ha a volt dominikánus szerzetesből lett újságíró-filantróp, a függetlenként induló Szymon Holownia lenne a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárthoz tartozó elnök kihívója a második fordulóban. Neki azonban nem sikerült elnyernie az ellenzéki pártok támogatását – azt persze nem tudjuk, mennyire komolyan próbálkozott ezzel, mint ahogy azt sem, hogy milyen ellenzéki lenne elnökként. Mindenesetre a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint egy második fordulós ki-ki versenyból ő jobban jönne ki, mint bármely más ellenzéki jelölt, ám az első fordulóban csak a harmadik-negyedik helyre lesz elég az alighanem 10% alatti szavazataránya. A részletekre ld. ezt a kiváló oldalt, amihez hasonló magyar választások előtt is jó lenne – de a hasonló magyar oldalak készítőit valószínűleg nem a jóindulatú amatőrök között kellene keressük. Azzal vigasztalódhatunk most, hogy a Mandíner főállású újságírói egy korrekt cikket hoztak össze a most vasárnapi választás hátteréről.

Aki a lengyel elnökválasztás vasárnapi első fordulójára vonatkozó összes közvélemény-kutatást szeretné látni, az itt találja meg őket. Ami érdekes, hogy Duda elnök két hónapja még 60% felett volt, onnan küzdötte le a járvány elleni vetélytárs nélküli küzdelem a tévéadók képernyőjén – na meg a május 10-i, végül elhalasztott voksolás körüli cirkusz – 40% közelébe még azelőtt, hogy a varsói liberális polgármester (Trzaskowski) egyáltalán beszállt volna a versenybe. Azóta azonban Duda lényegében stagnál, míg Trzaskowski gyorsan emelkedik az ellenzéki szavazatok begyűjtésével.

Az első fordulóban várható szavazatarányok a közvélemény-kutatások szerint, 2020. jan. 19-jún. 21. Forrás: http://ewybory.eu/wybory-prezydenckie-2020/sondaze-prezydenckie/

Lengyelországban egyébként van egyenlőségelvű vita a köztévén a jelöltek között, a múlt heti itt látható. 0.53-tól gyorsan bemutatják az összes jelöltet, aki nem tud lengyelül, az innen is megérti a lényeget, ti. hogy a nők helyett is kék öltönyöket öltöztettek fel jelöltnek, azok vágnak bele időre mért, nem túl izgatott, ún. államférfihoz méltó beszédekbe. Ízelítőnek hallgassák meg Holownyt 12:18-től a határőrizetről, 16:07-től Trzaskowkit az iskolai hitoktatásról, Duda elnököt pedig 28:50-től a melegjogokról (nem, én se tudok a dwa bratankinál többet lengyelül, csak ilyen egyszerű megérteni, hogy nagyjából miről van szó).

Az elnökjelöltek 2020. június 16-i tévévitája

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.