Időközi választási (melo)drámák 2022. július 10-én

Komoly kutatómunka kell annak felfedezéséhez, hogy milyen izgalmas a mai időközi választás. Külön blogposztban írtam meg itt, hogy mit találtam arról, hogy hol kaphat ki ma a 2019-ben még sikeres ellenzéki összefogás fenntartására tett kísérlet, és hol próbálja meg legyőzni azt Gyurcsány Ferenc újkeletű elszántsága arra, hogy a 2004-2008 közötti kormányzásra (mínusz választási motivációjú felelőtlen pénzszórás) való bátor büszkeség széleskörben népszerű programját állítsa a 2022-es ellenzéki recept helyébe. Ennék is izgibb, hogy miként fedezhetjük fel a pártpolitikai artikuláció közelébe is eljutó helyi elégedetlenség meg a nem is olyan nagyon hallgatólagosan kormánypárti erők összecsapását egy-egy olyan versenyben, amiben csak a saját megyéjükben is ismeretlen független jelöltek indulnak. Ha napszúrás és végkimerülés nélkül esek túl a késő délutáni órákra tervezett ásáson idős barátaim veteményesében, akkor azzal is kiegészítem majd az alábbiakat, hogy miként alakultak a választási eredmények.

Vannak egyrészt nagypolitikai jelentőségű összecsapások.

Rákosszentmihályon lehet a főpróbája Gyurcsány Ferenc friss felkészülési tervének, ami a 2004-2008 közötti kormányzás (mínusz választási motivációjú felelőtlen pénzszórás) közismert népszerűségére és az Orbán-kormány jelenlegi gazdasági problémáira hagyatkozva próbál alternatívát állítani a 2022 áprilisban kudarcot vallott ellenzéki recepttel szemben. Itt azért van most időközi választás, mert a sokpárti ellenzéki összefogás egy picit már szimbolikus, amolyan Pártokat-Bosszantó-Baranyi-Krisztina-szerű alakja lemondott az – egyébként azóta is jelentős fideszes többségre támaszkodó fideszes polgármester irányította – XVI. kerületi önkormányzatban 2019-ben szerzett egyéni kerületi mandátumáról. A lemondás oka, hogy idén áprilisban ugyanitt országgyűlési képviselőnek is megválasztották Vajda Zoltánt. Ő már a 2018-as országgyűlési választáson is – a DK-s és Momentumos jelöltek számára kedvező visszalépése és az erős taktikai szavazás eredményeként, az Együtt jelöltjeként – csak két százaléknyi szavazattal maradt le Szatmáry Kristóf mögött (más megközelítésben az LMP-s jelölt visszalépése esetén szinte biztosan, méghozzá egy „a fideszes kétharmadot megakadályozó” egyéni kerületi győzelmet szerezhetett volna). 2019-ben aztán hatpárti ellenzéki jelöltként győzött 48,2:45,6 arányban a Fidesz helyi képviselő-jelöltjével szemben, majd a 2022-es országgyűlési választáson közös ellenzékiként legyőzte Szatmáryt is.

A mai jelöltek listájából azt hihetnénk, hogy az időközin a szavazóhelyiség előtt is aktívan pultozó Kertész Edit (DK) a „közös ellenzéki jelölt”, de saját pártján kívül csak a Momentum támogatja (erről kellő ujjongással be is számolt a KESMA sajtó). Az ilyen megüresedő önkormányzati helyekkel kapcsolatban mostanában az szokott lenni az O1G pártok eljárása, hogy igyekeznek csak egy jelöltet állítani, és az a párt kap döntő szót a jelölt kiválasztásában, akinek az embere 2019-ben megkapta a kerületet. Itt viszont Vajda Zoltán úgy értelmezte a szabálykönyvet, hogy az ő dolga önkormányzati „utódjának” kiválasztása, és – a helyi Mindenki Magyarország Mozgalommal, az MSZP-vel, meg a lényegében köddé vált helyi Párbeszéddel együtt – a kevéssé ismert Farkas Adrián független jelöltet ajánlotta a választók figyelmébe (FRISS: a választás után itt magyarázta el, hogy szerinte mi történt). Ebből vezette le aztán a DK, hogy itt akkor szabad a pálya a jelöltjük előtt, és nem kell majd sokat mentegetniük magukat az egység hiánya miatt, hiszen a Jobbik, az LMP és a Momentum is elutasította Vajda eljárását.

Idén áprilisban a helyi választás öt szavazókörében Vajda Zoltán szavazatszámban 1839: 1758, százalékban pedig 45,4:43,3 arányban, tehát lényegében a 2019 októberében is látott kettő százalékpontos előnnyel győzte le fideszes versenytársát. Nem valószínű, hogy strandidőben, egy országos ellenzéki apátia és normál tempójú fideszes mozgósítás mellett megrendezett időközin komoly esély lett volna az áprilisi eredmény megismétlésére, a külön indulás pedig nyilván végkép esélytelenné tette Farkast és Kertészt. De a DK-ban biztos nagyon bíznak abban, hogy a vérszegény kampányüzenetekkel operáló és a szavazólapon csak „függetlenként” szereplő Farkast lehagyva nyomatékot adhatnak annak, hogy ők az ellenzék vezető ereje.

Érdekesség, hogy a 2019-es önkormányzati választás mindkét vesztes jelöltje (tehát a fészbúkoldalán önkormányzati relevanciájú tartalmat alig-alig posztoló kormánypárti Horváth Ádám mellett az itteni választások szinte állandó civil-független résztvevője, a mai időközin is elinduló, 2019-ben 6,2%-os szavazatarányt elérő Schaffer Viktor is) bejutott akkor a testületbe kompenzációs listáról. Most is elindultak. Schaffer a DK-s jelölt szerint az önkormányzat fizetett alkalmazottja, és csak az ellenzéki szavazók lehetőség szerinti megtévesztése a célja. Egyébként az áprilisi országgyűlési választáson is elindult itt a Budapest 13. egyéni választókerületben, és a ma is voksoló öt szavazókörben rendre 1-2 százalékos szavazatarányával rendesen el is verte Szanyi Tibort, aki a Munkáspárt és az ISZOMM jelöltjeként indult. A Mi Hazánk meg a Kutyapárt itt nagyjából átlagosan teljesítő jelöltjeivel már nem boldogult Schaffer, úgyhogy alighanem ma is csak közvetve szól bele az érdemi eredményekbe. De egy kis kampányolás két évvel azelőtt, hogy lejárna a kerületi testületben a listás mandátuma, nyilván az ő márkanevének se árt. Mint ahogy a jelölt-állításhoz szükségek ajánlások számát megközelítő számú szavazatot az időközi választásokon ritkán szerző Munkáspártnak is rutin döntés lehetett, hogy az ISZOMM-mal közös jelölttel beszállnak egy számukra amúgy reménytelen versenyben, és össze is szedtek neki 62 érvényes ajánlást (miközben 55 volt a kötelező minimum, és 73-nál többet egy jelölt sem gyűjtött). (FRISS: a Munkáspárt-ISZOMM jelölt 7 darab szavazatot kapott július 10-én. Persze ez is több, mint a Serényfalván indult párttársának a nulla szavazata, de én soha nem tudok csodálkozni azon, hogy miként szerez valaki sokszorta több ajánlást, mint szavazatot, márpedig a Munkáspárt menetrendszerűen eléri ezt, idén áprilisban Szombathelyen pl. úgy kapott 71 szavazatot és több, mint 500 ajánlást, hogy az utcákon sem látták a standjaikat.)

Ugyanilyen okból (országgyűlési képviselő lett egy fideszes városi képviselőből) van ma időközi választás Kecskeméten is. Itt 2019-ben elég szoros verseny volt, a képviselőtestületben csak 11:9 lett a Fidesz előnye a hatpárti ellenzéket takaró civil szervezet képviselőivel szemben. Ez alakulhatna most 10:10-re (ebben az esetben a fideszes polgármesterasszony lenne a mérleg nyelve). A Mi Hazánk itt sem érezte fontosnak az indulást, viszont megnyugtatóan komoly felhozatal van az ellenzék szavazataiból esetleg tízet-húszat lecsippenteni képes futottak-még pártok jelöltjeiből. De aligha ezért indultak ma csatába, hiszen április harmadikán is igen biztosan, százalékpontokban kifejezve 53:36 arányban győzött a mai választás által érintett hét szavazókörben a Fidesz jelöltje az egyesült ellenzék jelöltjével szemben. A választás óta látott trendek alapján ezért már-már meglepő lenne, ha hatvan százalék alatt végezne ma Kecskeméten a Fidesz jelöltje.

Másrészt viszont az igazán késhegyre menő küzdelmekért a kistelepüléseken kell ma körülnézni. A legélesebb helyzet talán Nagytarcsán alakult ki, ahol lényegében kétpártrendszer jött létre erre a választásra. Az előzmény az volt, hogy a képviselőtestület független képviselői súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja miatt úgy próbáltak megszabadulni a fideszes polgármestertől, ahogy tudtak: tehát hogy saját magukat is feloszlatva kényszerítettek ki egy időközi polgármester-választást – még 2020 őszén. Ez a járványhelyzetre hivatkozó vészhelyzeti szabályok miatt maradt a mai napra. Azóta a nagytarcsai helyzet csak fokozódott, és már egészen magas rangú fideszes körök kedvelt ügyvédje is felvonult a polgármester védelmére. Az időközi választáson egy teljes Fidesz-KDNP jelöltsor küzd meg egy szintén teljes „Otthonunk Nagytarcsa” sorral, akik a leköszönő polgármester ellenzéke. Kakukktojásként indul még egy volt alpolgármesterasszony is, akit a polgármester a járvány idején nagy meglepetésre leváltott. A kampány annyira megfeküdte már a helyiek idegeit, hogy egy helyi közéleti fórum be is zárt az utolsó pár napra.

Sajnos Magyarországon sincs olyan (politikailag sokszínű) helyi sajtó, amiből megtudhatnánk, hogy mi a tétje annak a sok összecsapásnak, ami (első ránézésre, szinte) kizárólag független polgármester-jelöltek között zajlik ma Garaboncon, Serényfalván, Sárokon, Balatonrendesen, meg Segesden. Most viszont olyan áldott időket élünk, amikor a Facebook-ot böngészve mondjuk Segesden se nehéz megállapítani, hogy melyik független jelölt hivatkozik a kormánypárt támogatására, melyik járta le a talpát saját programmal kampányolva, és melyik ellen kampányol az önkormányzat hivatalos weboldala, amit hirtelen elárasztottak a felújítási sikerekről szóló beszámolók.

Csak a kontextus kedvéért, jellemzően olyan híradások jelennek meg egy-egy ilyen szavazásról manapság a helyi sajtó maradványaiban, amit az MTI hírek vagy a Nemzeti Választási Iroda weboldala alapján bárki összerakhat, és így be is kerül az országos sajtóba (ld. pl. itt meg itt meg itt meg itt). Még az üdítő kivételek is csak ilyenek (ezen a településen a végül egyetlen vesztes kivételével mindenki Fidesz jelöltként indult).

Pedig még az alig száz lakosú Balatonrendes választásáról is olyan érdekes dolgokat lehet írni, ami az országos sajtóba is simán belefért érdekességével: kiderült, hogy az Epres Róbert nevű jelöltnek van mondandója, és az olyan témákhoz kapcsolódik, amiket, állítólag, a helyi Fidesz-jelölt Navracsics Tibor szavazataránya igencsak megszenvedett az országgyűlési választáson, ellenfelének viszont csak egy kormánypárti jelszó jut eszébe, ha terveiről kérdezik. Ám az is igaz, hogy a cikk az érdemi mondandójú jelöltet támogató civil szervezet támogatásával készült.

Egyszóval csupa dráma a mai nap, valódi csemege a magyar politikai néprajz iránt érdeklődőknek. Ha napszúrás és végkimerülés nélkül esek túl a késő délutáni órákra tervezett ásáson idős barátaim veteményesében, akkor majd azzal is kiegészítem ez a posztot az este során, hogy miként alakultak az érdekesebb választási eredmények.

EREDMÉNYEK RÖVIDEN:

Balatonrendesen az országos sajtónak panaszkodó természetvédő háttérhatalom 60:40 arányban legyőzte a keményen dolgozó nemzeti befektetők bányászati és Balaton-szépítő projektjeit. Eredmény itt: https://www.valasztas.hu/helyi-onkormanyzati-valasztasok/balatonrendes-20220710,

Toronymagasan nyert 68 százalékkal a Fidesz átütőnek nem mondható jelöltje Rákosszentmihály még idén áprilisban is 2% ellenzéki előnyt produkáló Budapest XVI. kerület kettes számú választókerületében. Még ennél is váratlanabb talán, hogy a vérszegény kampányt futó, Vajda Zoltán-MMM-MSZP-P támogatta független jelölt simán megelőzte a DK tényleg nagyon energikusan kampányoló jelöltjét. Eredmények itt: https://www.valasztas.hu/helyi-onkormanyzati-valasztasok/budapest-xvi.-kerulet-20220710

Nagytarcsán kétharmados szavazataránnyal verték a helyi lázadók a Fideszt, és minden választot poziciót elnyertek ld.: https://www.valasztas.hu/helyi-onkormanyzati-valasztasok/nagytarcsa-20220710 Azt nyilván le kell számítolni az eredmény drámaiságából, hogy az időközi választások egy részére eleve valami szokatlanul komoly botrány miatt kerül sor.

Tippemnek megfelelően 60 százalék feletti szavazataránnyal nyert a Fidesz jelöltje a „közös ellenzéki” jelölttel szemben a kecskeméti időközi választáson. Figyelemreméltó azonban, hogy itt „csak” 12 százalékkal nőtt a Fidesz egyéni jelöltjének szavazataránya az országgyűlési választáshoz képest, míg a korábbi posztomban említett Budapest XVI. kerületben, ahol megosztott volt az ellenzék, 25 százalékkal. Kecskeméti eredmények itt: https://www.valasztas.hu/helyi-onkormanyzati-valasztasok/kecskemet-20220710

53:40 arányban nagyon meggyőzően nyertek a helyi népfelkelők a Fidesz nem túl burkolt támogatását élvező jelölttel szemben Segesden. Részletes eredmények itt: https://www.valasztas.hu/helyi-onkormanyzati-valasztasok/segesd-20220710 , értelmező útbaigazítás helyi forrásokra mutató linkek segítségével itt: https://kozvelemeny.org/2022/07/10/idokozi-valasztasi-melodramak-2022-julius-10-en/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.